Ku Leuven araştırmacıları, havadan güneş ışığı ve su buharını yakalayabilen çatı tipi güneş panelleri geliştirdi. Günümüzdeki güneş panellerinin aksine; birbirlerine kablolar ile değil, borular ile bağlanıyorlar. Ürünü geliştiren araştırmacılar, şu anda ürünü ticarileştirmek ve piyasaya sunmak için çalışıyorlar.
Belçikalı araştırmacıların geliştirdiği bu hidrojen paneli;
Havadaki su buharını yakalıyor ve güneş ışınımlarını kullanarak bu buharı hidrojen üretmek için kullanıyor. Son açıklanan veriye göre % 15 verim ile günde 250 litre hidrojen üretebiliyor.
Solhyd isimli bu proje, havadaki su moleküllerine ihtiyacı olduğu için yalnızca yüksek su buharı içeren hava koşullarında verimli çalışabilecektir. Yani kuru hava rejimine sahip hava koşullarında verimli çalışamayacağını söyleyebiliriz.
Klasik bir güreş paneli gibi fotovoltaik teknolojisini kullanarak ürünün üst yüzeyinde elektrik üretebiliyor. Ürünün alt yüzeyindeki membran sayesinde su moleküllerini havadan yakalayabiliyor. Yakaladığı su moleküllerini elektroliz yöntemi ile oksijen ve hidrojene ayırıyor.
Solhyd hidrojen panelleri, günümüzdeki birçok güneş paneli ve montaj ekipmanı ile uyumlu. Bu sayede ticarileşme sürecinde hızlı bir şekilde yol alabilecektir. Bu hidrojen panelleri, ürettiği hidrojeni depolamıyor ve düşük basınçta çalışabiliyor. Bu sayede daha güvenli bir hidrojen üretimi sağlayabilir ve evsel tipte kullanımını yaygınlaştırabilirler.
Hidrojen paneli geliştiricisi Ronge, kısa vadede planlarının; orta ölçekli hidrojen üretimi, sürekli enerji ihtiyacı, lojistik ve güney kesimlerindeki enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu söylüyor. Uzun vadede ise; büyük ölçekli yeşil amonyak üretiminden küçük çaplı şebeke bağlantısız sistemlere kadar kapsamlı hizmet vermek istiyorlar.
Hidrojen panellerinin de güneş panelleri gibi bir fiyat trendi izlemesi bekleniyor. 2011 yılından beri test çalışmaları yapan hidrojen panelleri, artık endüstriyel kullanıma hazır görünüyor.
Belçika'nın Leuven şehrinde çalışmalarına devam eden Solhyd projesi, küçük ölçekli pilot projeler için hidrojen paneli üretimine devam ediyor. 2026 itibariyle seri üretime geçerek
yılda 5000 hidrojen paneli üretimine çıkmayı hedefliyorlar. Seri üretim ile birlikte günümüzdeki güneş paneli fiyatlarına yaklaşabileceklerdir.
Kaynak:
solhyd.org
pv-magazine.com
Opmerkingen