Büyük ölçekli yatırımlar yaparak kurduğumuz güneş santrallerinin; sorunsuz bir şekilde çalışması, yapılan yatırımın yatırımcı ve çevreye olan olumlu katkılarının sürekliliği için kullanılan malzemelerin doğru seçilmesi kadar uygulama aşamasında yapılan denetimlerle karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmeye planlanmaktadır.
Güneş santrallerinin kurulumunda kullanılan panellerin üretimi aşamasında bir çok testten geçerek üretilmektedir. Sorunsuz şekilde üretilen güneş panellerin fabrikadan, kuracağımız santrallere ulaşarak montaj yapılma aşamasına kadar bu hassasiyet devam etmelidir.
Güneş panellerinin yapısı dıştan içe doğru; alüminyum çerçeve, yalıtım malzemesi, özel temperli cam, EVA film, hücre ve sırt folyosu(backsheet), bağlantı kutusundan oluşmaktadır. Güneş panelleri yapısı gereği dışarıdan gelecek olan darbelerle zarar gören malzemelerdir. Bu sebeple güneş panellerinin fabrikadan çıktığı ilk andan itibaren dikkatli bir şekilde taşınmalıdır. (Görsel: antalyaenerji)
Güneş panellerinin nakliyesinden montaj aşamasına kadar olan aşamada nelere dikkat edilmeli ?
Yükleme ve indirme esnasında forklift vb. araçlar kullanılırken forklift sürücüsüne yardımcı olarak bir personel belirlenmeli ve sürücü yönlendirilerek panellerin darbe almasına karşı önlem alınmalı.
Paletler halinde yüklenilen panellerin indirilme aşamasında tekrar kontrol edilerek taşıma esnasında zarar gören paletler var ise bunların tespiti sağlanmalı.
Panellerin montajına hemen başlanılmayacaksa, rüzgar ve yağmur gibi etkenlerden etkilenerek paletler içinde bulunan panellerin devrilerek hasar görme ihtimalinin önüne geçilecek önlemler alınmalı.
Uygun yerimiz var ise paletlerin üst üste konulmamasına özen gösterilmeli.
Çatı projesi ise çatıya alınacak panellerin taşınma esnasında kullanılacak vinç vb. araçların etrafında güvenlik önlemleri alınmalı
Gün içerisinde montajı gerçekleştirilebilecek sayıda panel çatıya çıkarılmalı ve çatıda noktasal bir ağırlık oluşturulmamalı.
Güneş Panellerinde Mikroçatlak Oluşumunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Güneş panellerinin paletten çıkarılıp montaj için taşınması esnasında 2 (iki) kişi tarafından taşınılmalıdır.
Güneş panelleri, montajın gerçekleştirileceği alt yapının üzerine hassas bir şekilde bırakılmalı.
Güneş panellerinin montaj yapacağımız noktaya taşınma işlemi gerçekleştirildikten sonra hemen montajı yapılmalı(rüzgar gibi etkenlerden dolayı güneş paneli montajlanmaz ise darbe alabilir).
Montaj esnasında güneş panelinin yüzeyine elimiz ile noktasal bir baskı oluşturmadan montaj işlemini gerçekleştirmeliyiz.
Güneş panellerinin yüzeyinde asla yürünmemeli.
Montaj için kullandığımız ekipmanları güneş panelinin cam yüzeyinin üzerine koymamalıyız.
Montaj Aşamasında Dikkat Edilecekler
Kullandığımız güneş panellerinin, üretimini yapan firmaların paylaştıkları montaj kullanım kılavuzuna uygun şekilde montajı gerçekleştirmeliyiz.
Güneş panelleri taşıyıcı sisteme montaj delikleri, tutucular veya yerleştirme rayı kullanılarak monte edilebilir. Uygulanacak yönteme göre üretici firma tarafından belirtilmiş olan şartlar göz önünde bulundurularak montaj işlemi gerçekleştirilmelidir.
Kullanacağımız alt yapı malzemelerini sağlam, korozyona dayanıklı ve UV dayanımlı malzemeler tercih edilmelidir.
Güneş panellerinin bina duvarının veya çatısının yüzeyine paralel olarak desteklendiğinde, modüllerin arkasında hava sirkülasyonuna izin vermek ve kablo hasarını önlemek için modül çerçevesi ile duvar veya çatı arasında gerekli boşluklar bırakılmalı.
Tutucular (Clamp) hiçbir şekilde cam yüzey ile temas etmemeli ve çerçeveye zarar vermemelidir.
Tutucular panel yüzeyine gölge oluşturmamalıdır.
Güneş panelleri rüzgâr ve kar yüküne göre tutucu montaj aralıkları belirlenerek montaj yapılmalıdır.
Rüzgar vb. etkenler montajı yapılan panellerin hareket etmesini hatta demontaj olup santrale zarar verebilir. Bu sebeple tutucu ile güneş paneli çerçevesi arasında boşluk kalmamalıdır.
Tutucular üretici firma tarafından belirlenen cıvata tork gerekliliklerine uygun şekilde montaj işlemi gerçekleştirilmelidir.
Commentaires