top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıInvesThinker

Sürdürülebilirlik Alanında Çalışmak İsteyenler için: Kariyer Planlaması


Hangi işler Dünya'yı korumak ve kurtarmaya katkıda bulunur? Akla birkaç cevap gelebilir: ekolojist, biyokimyacı, meteorolog, jeolog - çevre sektöründeki herhangi bir rol. Bu kariyerler takdire şayan olsa da, daha sürdürülebilir bir dünya yaratmayı umursayan her insan bir bilim insanı olmak istemez.


İyi haber şu ki, bir etki yaratmak isteyen kişiler için çok çeşitli fırsatlar var. Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda kesin bir kariyer yolu yoktur. Yeşil bir kariyer inşa etmek için yaptığınız işi bırakmanıza veya diğer tutkularınızı bir kenara bırakmanıza da gerek yok.


Sürdürülebilirlik alanında bir kariyere nasıl başlayacağınızı veya geçiş yapacağınızı merak ediyorsanız, bu yazımız tam size göre.


Kendinizi sürdürülebilirliğin üç ana konusunda eğitin: Çevresel, Sosyal, Ekonomik


Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilirlik tanımı, "Bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden karşılamak" şeklindedir. Üç başlığı vardır: çevresel, sosyal ve ekonomik.


Çevre konusuna çoğumuz aşinayız ve büyük ölçüde şirketlerin karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olmayı amaçlayan girişimleri içerir. Sosyal başlığı, bir kuruluşun hem iç hem de etkiledikleri dış topluluğa odaklanır. Ekonomik, şirketlerin sürdürülebilir yollarla kâr etmelerini ve etik kurumsal yönetime veya hissedarlarının, müşterilerinin, çalışanlarının ve diğer toplulukların çıkarlarıyla uyumlu yönetim uygulamalarına sahip olmalarını sağlamak için çalışır.


Birçok uluslararası ve yerli şirket, performanslarını, her bir ESG başlığı etrafında ölçen üçüncü taraf sağlayıcılar tarafından derecelendirilir ve bir ESG (çevresel, sosyal, yönetişim) performans puanı verilir.


Ayrıca, 2015 yılında BM, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin bir parçası olarak 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı belirledi. 2022'deyiz ve önümüzdeki birkaç yıl içinde bu hedeflere ulaşmak istiyorsak işletmelerin daha fazlasını yapması gerekiyor.


Sürdürülebilirlik geniş, nispeten yeni bir alandır ve halen potansiyeline ulaşmış değil. Toplum daha eğitimli hale geldikçe, tüketici talepleri de değişiyor. Daha fazla insan, yeşil markaları kullanmak için bilinçli bir çaba göstererek, sürdürülebilir ürünler ve ambalajlar talep ediyor.


İşletmeler, her fonksiyonda ESG odaklı uygulamalar ve çözümler geliştirmeye odaklanan yeni pozisyonlar oluşturarak tepki veriyor. Bu roller herkes için yeni olduğundan, oyun alanı eşittir. Hem genç hem de kıdemli çalışanlar onları indirebilir.


Önemli ipucu: Sürdürülebilirlik üzerine TED konuşmaları. Ayrıca McKinsey, PwC veya Accenture gibi firmaların sürdürülebilirlikle ilgili en son raporlarını okuyabilir veya daha önce atıfta bulunulan Birleşmiş Milletler'in 17 Sürdürülebilirlik Amaçlarına göz atabilirsiniz. Tabi ki InvesThinker'ın paylaşımlarını buradan düzenli olarak takip etmeyi de unutmayın! 😊


Beceriler Edin!


Hangi tür işlerin size en uygun olduğu konusunda netleştikten sonra, tam olarak hangi becerileri geliştirmeniz gerektiğini anlamak kolaylaşacaktır. Tüm sektör ve pozisyonlarda olduğu gibi; yaratıcılık, esneklik ve tasarım odaklı düşünme (designthinking) gibi beceriler kritik öneme sahiptir.


United Nations Industrial Development Organization'a göre yeşil beceriler, sürdürülebilir ve kaynakları verimli kullanan bir toplumu geliştirmek ve desteklemek için gereken yetenek ve bilgilerdir.


Önemli ipucu: Yeşil becerilerin çoğu, diğer uzmanlık alanlarını tamamlayıcı niteliktedir ve setifika sunan çevrimiçi eğitimlerle geliştirilebilir. Teknoloji, hukuk ve hatta tedarik zinciri yönetiminde sürdürülebilirlik ile ilgili özel eğitimleri araştırabilirsiniz.


Doğru Şirketlere Başvurun


Şirketlere başvururken, sürdürülebilirlik hedeflerini belirlemiş şirketleri bulmak gerekir. Bazı şirketler, sürdürülebilirlik stratejilerini doğrudan web sitelerine dahil edebilir. Görüşme sürecinde, değerlerinin sizinkilerle uyumlu olduğundan emin olmak için sürdürülebilirlik hedeflerini iyi araştırdığınızdan emin olun.


  • Organizasyon içinde sürdürülebirlik ekibi var mı?

  • Küçük, bağımsız bir ekip mi yoksa departmanlar arasında sürdürülebilir iş uygulamalarına önem veriliyor mu?

  • Şirketin bir ekibi yoksa, ESG ile ilgili hangi hedefleri izliyorlar?


Önemli ipucu: Potansiyel işverenlere daha görünür olmanın ve doğru İK uzmanlarını çekmenin bir yolu, sosyal medyada “yeşil içerikler” geliştirmektir. Uzmanlık alanınız hakkında düzenli olarak içerik oluşturun. İş başvurusunda bulunurken sürdürülebilirliğe olan bağlılığınızı örneklemek için oluşturduğunuzu profili kullanın.


Ücretsiz sürdürülebilir kariyer danışmanlığı ve tavsiyelerimiz için bize ulaşın:



Kaynak: hbr.org

124 görüntüleme0 yorum

Комментарии


Комментарии отключены.
bottom of page