top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıInvesThinker

Şirketlerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Projelerini Benimsemesi için 6 Neden


Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), dünyanın sorunlarını çözmeyecek. Ancak sürdürülebilirlik yalnızca çevresel değildir. Sosyal sürdürülebilirlik için ise en önemli adım KSS'dir. Bununla birlikte, KSS, şirketlerin topluma fayda sağlarken kendilerine fayda sağlamalarının da bir yoludur.



Peki, şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluğu benimsemeleri için altı nedeni açıklamak istiyoruz. Bu altı nedeni anlayan şirketler, aşağıdaki iş süreçlerini kuruluşa aktarmanın bir yolu olarak KSS'yi kullanan şirketlerdir:


1. Yenilikçi


KSS bağlamında yenilik, bir şirket ve toplum için büyük bir faydadır. Örneğin, Unilever'in İK, Pazarlama, İletişim ve Sürdürülebilirlikten sorumlu Başkan Yardımcısı Geoff McDonald, bir konuşmasında KSS'in öneminden bahsetti. Unilever, McDonald'ın tanımladığı gibi "sürdürülebilirlik merceğini" kullanarak, daha az su kullanılan saç kremi gibi yeni ürünler geliştirmeyi başardı. Sürdürülebilirlik olmasaydı, şirketin araştırma ve geliştirme çabaları muhtemelen böyle bir ürüne yol açmazdı.


2. Tasarruf


Bir şirketin sürdürülebilirlikle ilgilenmeye başlaması için en kolay motivasyonlardan biri, onu maliyetleri düşürmenin bir yolu olarak kullanmasıdır. İster daha az kaynak ister daha az enerji kullanıyor olsun, bu tasarruflar hızla artar. Bu sayede şirketler sürdürülebilirlik hedeflerine yakınlaşırken, tasarruf miktarlarını da arttırırak şirket iç finansını da iyileştirir.


3. Marka Bilinirliği


Geçmişte marka bilinirliğinin artması, şirketlerin KSS'yi benimsemesinin başlıca nedenlerinden biriydi. Birçok şirket, kendi seslerini bulmayı ve şirketin değerlerini iş modellerine dahil etmeyi başardılar. Bununla birlikte, KSS daha yaygın hale geldikçe, onu markanızı farklılaştırmak için kullanmak daha da zorlaşıyor. Örneğin, “Kola Savaşları” iş dünyasının en uzun süredir devam eden rekabetlerinden biridir. Coca Cola ve Pepsi, sürekli olarak birbirlerinden alabildikleri kadar çok pazar payı elde etmeye çalışıyorlar. Yine de ikisi de KSS'ye biraz farklı olsa da benzer yaklaşımları benimsiyor. Hem Pepsi hem de Coca Cola sıfır net su kullanımı stratejileri izliyor. Her iki şirket de sürdürülebilir ambalajlardan yapılmış şişeler sunuyor.


4. Geleceğe Yatırım


KSS, şirketin uzun vadeli çıkarlarına bakma ve şirketin geleceğinin iyi, sürdürülebilir olmasını sağlama çabasıdır. İşte bu yüzden sürdürülebilirlik terimi içerisinde KSS'nin büyük bir önemi vardır. Bu, bir sonraki mali çeyreğin mali sonuçları hakkında endişelenmekten, bugünün iş kararlarının bundan on yıl sonra mali (ve sosyal) sonuçlar üzerindeki etkisine geçiştir.


5. Müşteri Bağlılığı


Kimse bilmiyorsa KSS yapmanın anlamı nedir? Firmalar, çevre ve tüketicilerin yapabileceği ürün seçimleri hakkında farkındalığı artırmak için tasarlanmış reklam kampanyaları yürütmekteler. KSS'yi kullanmak, müşterilerinizle yeni yollarla etkileşim kurmanıza yardımcı olabilir. Mesaj "iyi" bir şey hakkında olduğu için, müşterilerinizle konuşmanın genellikle daha kolay bir yolu olabilir.


6. Çalışan Bağlılığı


Benzer şekilde, kendi çalışanlarınız da kuruluşunuzda neler olup bittiğini bilmiyorsa, bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. Şirketler, sürdürülebilirlik için bir strateji oluşturmaya yardımcı olmak için departmanlar arası, Sürdürülebilirlik Çalışma Ekipleri oluşturmaktalar. Bu sayede çalışanları da sürece dahil ederek KSS ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemi daha rahat anlatılabilmekte.


Sonuç olarak, günümüzde çoğu şirketin Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri yapmalarının nedenleri bunlar. Bu, KSS'nin dünyanın sorunlarına her derde deva olduğunu söylemek değildir. Ama kesinlikle marka ve şirket üzerinden fazlasıyla olumlu sonuçları olduğu göz ardı edilemez.


Kaynak: forbes.com

39 görüntüleme0 yorum

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page