Metaverse kavramını artık çok daha sık duymaya başladık. Apple, Disney, Nvidia, Microsoft ve Meta (eski adıyla Facebook) şirketleri çoktan bu alana dev yatırımlar yapmaya başladı. Dahası; yapılan etkinlikler, konferanslar ve fuarlar sanal ortamlara taşındı. Artık meta karakterinizle bu etkinliklere katılıp diğer katılımcılar ile sosyalleşebiliyorsunuz. Pubg gibi opüler oyunlarda konserlere katılabiliyorsunuz. Peki hayatımıza Metaverse kavramının girmesi neleri değiştirecek? Metaverse karbon emisyonlarımızın azalmasını sağlayabilir mi?
Metaverse Nedir?
Metaverse" terimi "meta" (ötesi) ve "verse" (evrenden bir geri oluşum) den oluşur. Bu kavram tipik olarak, algılanan bir sanal evrene bağlı 3 boyutlu, paylaşılan, kalıcı sanal alanlardan oluşan internetin gelecekteki bir yinelemesini tanımlar. Yani mevcut 2 boyutlu (2D) internetin ömrünü tammalaması ile 3 boyutlu (3D) internete geçiştir. Metaverse dünyasında, kullanıcılar tecrübelerini ve duygularını gerçek zamanlı olarak simüle edilmiş bir ortamda paylaşabilmekteler.
Microsoft için Metaverse:
Mevcut internetin yeni versiyonu
Metaverse ve Çevresel Etkisi
Metaverse ve Karbon Ayak İzi
Metaverse dünyasının işletilebilmesi ve bilgi depolaması, çevresel olarak büyük zararlara yol açacağı kesindir. Özellikle yapay zeka (AI) işleme ve veri merkezi işletmesi çok fazla enerji talep etmektedir. University of Massachusetts araştırmacılarına göre:
Tek bir yapay zeka modelinin geliştirilmesi yaklaşık 300.000 kg karbondioksit (CO2) salımına sebep olmakta.
Metaverse dünyasının karbon ayak izi hesabı için ele alınması gereken bir diğer konu ise bulut servisleri. 2020'de yapılan bir araştırmaya göre:
2030 yılına kadar oyun dünyasındaki karbon salımı 30% artacak.
Bir diğer konu ise elektrik tüketimi. Metaverse, geliştirme aşamasından son kullanıcıya kadar, yüksek miktarda elektrik tüketmekte. Bu elektrik tüketimi ileride daha da artacak. Mevcut karbon salımının en büyük yüzdesine sahip olan enerji sektörü için pek de iyi bir haber değil.
Metaverse ve Çevresel Katkısı
Metaverse evreninin hayatımızdaki karbon salımını birçok açıdan azaltma ihtimali çok yüksek. Farklı açılardan baktığımızda evden hiç çıkmadan seyahat edebilir, arkadaşlarımızla buluşabilir, alışveriş yapabilir ve toplantı yapabiliriz.
Seyahat
Gelişmiş bir uzaktan çalışma deneyimi sayesinde seyahat ihtiyacı azalacaktır. Seyahat ve buna bağlı olarak ortaya çıkan karbon salımınının azalması rahatça öngörülebilir.
Sanal Eğitim
Askerlik, pilotaj gibi eğitimler rahatça sanal ortamda yapılabilecek. bu sayede sadece eğitim için yapılan uçuşlar ve tatbikatlar azalacak, bu da karbon salımını azaltacaktır.
Satış ve Pazarlama
Metaverse dünyasındaki kullanıcılar meta karakterleri için alışveriş yapabilemekte. Bu sayede markalar, ürünlerini gerçek dünyada satışa sunmadan deneme ve müşteri geri dönüşlerini sanal ortamda deneyimleyebilecek. Özellikle teknoloji ve giyim sektörünün karbon salımı azalacaktır.
Genel olarak baktığımızda; Metaverse, hayatımızın birçok alanında önemli değişimlere yol açacak. 5 yıl gibi kısa sürede iş ve özel hayatımızdaki etkileri ortada. Çevresel etkileri ise artıları ve eksileri ile henüz netleşmemiş durumda.
Karbon nötr bir Metaverse mümkün!
Commenti