top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıInvesThinker

EBRD, Türkiye'de Kadın Liderliğindeki Firmalara 600 Milyon Euro Kredi Finansmanı Sağlayacak!


EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso, Türk kadın işverenlere 600 milyon avroluk yeni finansman sözü verdi.


Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), kadınların desteklenmesine ve işgücüne katılımına olan bağlılığını güçlendirerek, Türk kadın girişimciler için 600 milyon Euro'luk yeni finansman sağlıyor. Fonlar, yerel bankalar aracılığıyla kanalize edilecek ve Banka'nın genişletilmiş 'Women in Business' programı kapsamında kadınlar tarafından işletilen uygun işletmelere kredi verilecek.

Geçtiğimiz günlerde EBRD başkanı Odile Renaud-Basso Türkiye'yi ziyaret etmişti. Bu ziyaretinde şunları söyledi:

“Cinsiyet eşitliği, sağlam iş dünyasının teşvik edilmesinde ve sürdürülebilir büyümenin geliştirilmesinde temel bir unsurdur. Bu, özellikle EBRD'nin yatırım yaptığı, genellikle kadınları işlerini yürütmek veya büyütmek için yeterli finansman ürününe erişemediği ülkelerde geçerlidir. Güçlü ortak finans kurumları ile birlikte çalışan EBRD, kadın girişimciler için finansman açığını kapatmaya ve Türkiye'de kadınların gücünü açığa çıkarmak için yardımcı olmaya kararlıdır.”

Türkiye'nin önde gelen kredi kuruluşlarından biri olan Denizbank, iş kadınlarına kredi vermek üzere şimdiden 50 milyon ABD Doları tutarında EBRD yatırımı aldı. Daha fazla finans kuruluşunun bu fondan faydalanması beklenmekte.


Program kapsamında kadınların liderliğindeki işletmeler, Türkiye Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla risk paylaşımından yararlanacak. Ayrıca Avrupa Birliği, girişimi hibe fonlarıyla desteklemektedir.


Türkiye'de kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla 2014 yılında 'Women in Business' programı başlatıldı. O zamanlar, kadınların yalnızca yüzde 31'i işgücüne katılmıştı. Takip eden üç yıl içinde, EBRD beş Türk bankasına 300 milyon Euro kredi fonu sağladı. EBRD, yenilikçi bir yaklaşımla, yerel finans kurumları için teknik tavsiyelerle desteklenen ve eğitim, danışmanlık hizmetleri, mentorluk ve ağ oluşturma yoluyla kadın girişimcilerle doğrudan ilişki kuran finansmanı birleştirdi. Sonuç olarak, ülke genelinde 20.000 kadın girişimci bu finansmandan faydalandı.


Kaynak: ebrd.com

bottom of page