Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 26.Taraflar Konferansı (COP26), 1-12 Kasım 2021 günlerinde İngiltere’nin Glasgow kentinde gerçekleşecek. Radikal kararların çıkması beklenen konferanstan beklentiler çok yüksek.
Tüm dünyanın gözü, Kasım 2021'e ertelenen COP26'da olacak. Paris iklim anlaşması uygulamalarındaki son durum ve yeni radikal kararlar görüşülecek.
COP26 beş ana konu üzerine odaklanacak:
Küresel iklim değişikliği mücadelesinin finansmanı ve Yeşil İklim Fonu
Daha iddialı iklim değişikliği savaşımı
Paris Anlaşması Kural(lar) Kitabı
Direngenlik/Uyum, Kayıp ve Hasarlar
İklim adaleti ve iklim değişikliği savaşımının adil paylaşımı
2018 yılında verilen ve 2020 yılında devreye giren taahhüde göre; gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler için yılda 100 Milyar $ iklim finansmanı sağlayacaktı. Ancak görünene göre henüz vaatlerini yerine getiren gelişmiş bir ülke bulunmamakta. İklim finansmanı konusunda gündeme gelecek en önemli konulardan biri de bu olacak. Gerek gelişmekte olan ülkelere cesaret ve güven vermesi, gerek ise sürdürülebilir yatırımların gerçekleşmesi için yeşil iklim fonu ve diğer iklim finansmanları kritik rol oynamaktadır.
COP25'te anlaşılamayan ve netleştirilemeyen konuların başında Karbon Piyasası gelmekteydi. Karbon piyasası ile ilgili:
Mevcut karbon salımlarının azaltılması için yaptırımlar
Küresel karbon salımlarının azaltılması
Karbon ticaretinden alınan bir verginin uyum çabalarını nasıl finanse edebileceği
gibi konu başlıkları gelecekteki ticareti ve özellikle ülkemizden Avrupa'ya ihracatı etkileyecek. Ekonomideki dönüşümü gözlemlemek ve değişime ayak uydurmak, yeşil ekonomide ayakta kalmayı sağlayacak.
Comments